Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V. RO

Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V.

Asociația:        Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V.

Pagina web:    www.deruge.org

 

Domeniu de activitate:

Asociația înființată în anul 1992 la Berlin are ca scop facilitarea relațiilor dintre Germania și România, adresându-se atât germanilor cât și românilor. Un rol important joacă emigranții, care formează un pod între patria lor veche și cea nouă, având rol de intermediar.

Totodată, asociația se adresează tuturor oamenilor de știință, jurnaliștilor, politicienilor, artiștilor, scriitorilor și altor persoane, care se ocupă sau sunt interesați de România și de cultura română.  

 

Scop:

Scopurile declarate ale asociației:

·         facilitarea relațiilor culturale, științifice, politice și umanitare dintre oamenii din România și Germania, indiferent de apartenența etnică

·         informarea publicului german despre cultura și istoria română, respectiv despre dezvoltarea socială și politică din România

·         contribuirea la formarea unei democrații de stat de drept și pluralist în România și sprijinirea formării unei societăți civile

·         angajarea pentru integrarea României în structurile europene, respectiv pentru relațiile de prietenie dintre cele două state

În anul 2011, asociația a organizat un program de schimb educațional în cadrul căreia 5 elevi români au avut posibilitatea să viziteze Berlinul, beneficiind de ajutorul familiilor gazdă. Ei au făcut cunoștință nu doar cu sistemul educațional german, ci au avut ocazia să cunoască viața cotidiană din Berlin și modul în care tinerii germani își petrec timpul liber.

În cadrul unui alt proiect, asociația invită lunar autori pentru prezentarea operelor și referatelor acestora. În mod obișnuit, aceste întâlniri sunt organizate într-un restaurant, unde invitatul primește ocazia să-și prezinte referatul. După prezentare, rămâne întotdeauna timp pentru a discuta despre cele auzite. Subiectele dezbătute sunt foarte variate, începând cu istoria și până la situația actuală din România.

Asociația DRG invită nu doar români în Germania, ci organizează vizite de studii și în România. Germanii au posibilitatea să cunoască țara și cultura chiar la fața locului. În cadrul vizitelor de acest gen apar nenumărate situații când se poate intra în contact direct cu oamenii locului.

Pentru a atrage atenția publicului larg din Germania asupra subiectelor referitoare la România, asociația publică de două ori pe an „Caietul românesc“. În această revistă sunt publicate articole științifice și culturale despre România contemporană. Publicația nu servește doar la informarea cititorilor, ea totodată dorește să trezească interes pentru această țară și locuitorii ei.

Asociația a dezvoltat de mulți ani o colaborare strânsă cu liceul de muzică din Cluj-Napoca. Cu mijloacele materiale limitate, asociația sprijină anual liceul în acordarea burselor. De bursa rezultată în urma acestei colaborări beneficiază în fiecare an doi sau trei elevi talentați, dar cu situație materială precară. În funcție de posibilități, se acordă sprijin și studenților români care studiază la Berlin.

 

Posibilități de sprijin:

Asociația are un cont unde se pot depune donații. Astfel există posibilitatea sprijinirii asociației resp. a proiectelor acesteia.

Există posibilitatea de a deveni membru al asociației contra unei cotizații anuale.

Caietele românești pot fi procurate prin asociație, contra unei sume modice care se  folosește pentru finanțarea revistei. Membrii asociației primesc revista gratuit.

 

 

 

 

  

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply