Asociația Arbeitskreis Straßenkinder in Rumänien e.V.
Arbeitskreis Straßenkinder in Rumänien e.V.
Asociația: Arbeitskreis Straßenkinder in Rumänien e.V.
Pagina web: www.asirev.de
Domeniu de activitate:
Asociația înființată în anul 1994 dorește să ajute copii străzii din România. Cei mai mulți dintre acești copii (putem doar aproxima că este vorba de câteva mii de copii) trăiesc pe stradă încă de la o vârstă foarte fragedă. Acești copii au ajuns în stradă, pentru că au fugit de agresiunile, de exploatarea sexuală sau de excesele de acool de acasă sau din căminul de copii, unii au fost alungați de acasă sau, pur și simplu părăsiți de părinți.
Pentru a ajuta acești copii, asociația adună fonduri pentru sprijinirea lucrătorilor sociali și a căminelor de copii care se ocupă de copii străzii.
Scop:
Asociația a luat ființă pentru ajutorarea copiilor străzii din România. Una dintre scopurile declarate ale asociației este amenajarea unui cămin pentru acești copii abandonați.
În România trăiesc în stradă între 1.000-30.000 copii. Chiar și această cifră aproximativă arată faptul că măsurile luate pentru ajutorarea copiilor străzii sunt insuficiente, deoarece nu există statistici exacte despre numărul copiilor. Acești copii nu se pot aștepta la nici un ajutor din partea populației, deoarece majoritatea oamenilor îi disprețuiește. Cuvântul copilul străzii are o rezonanță negativă în România, acești copii fiind considerați drojdia societății.
Cei mai mulți dintre acești copii nu au nici o perspectivă, nu au posibilitatea de a merge la școală și, crescând, șansele scad tot mai mult, deoarece clasele 1 și 2 pot fi frecventate doar până la o anumită vârstă. În România există o reglementare legală, conform căreia înaintea învățării unei meserii trebuie absolvite cel puțin 8 ani de școală. În lipsa acestor 8 ani nu se poate învăța nici o meserie, iar fără o meserie le este foarte greu să-și găsească de lucru chiar și ca muncitori necalificați. Astfel copii, de cele mai multe ori fără acte, fără nici un fel de document de identitate sau domiciliu legal ajung într-o situație fără ieșire. Mulți dintre aceștia aleg drogurile, folosind vopsele și adezivi ieftini pentru a se droga și a scăpa măcar pentru câteva secunde de viața de pe stradă. În afara faptului, că aceste substanțe provoacă dependență, mai există și un potențial risc fatal, pentru că vopselele și adezivii irită căile respiratorii. Când aceste substanțe nu își mai fac efectul dorit, mulți copii aleg drogurile și mai periculoase, de ex. cocaina.
Pentru a-și putea procura țigări, droguri sau alcool, mulți copii sunt nevoiți să se protitueze. Tocmai din această cauză acești copii se adună în gări, pentru că acolo este relativ ușor să-și găsească „clienți“.
Asociația dorește să schimbe această situație și, în primii ani de după înființare oferea sprijin lucrătorilor sociali locali, a căror activitate se desfășura pe stradă, ajutând copii aflați în gară sau pe străzi. Scopul inițial era câștigarea încrederii copiilor, pentru a preveni ca ei să se afunde în jungla prostituției, a drogurilor și a criminalității.
Începând cu anul 1999, asociația avea în administrare un cămin cu 11copii. Din anul 2010, acest cămin funcționează independent, iar asociația acordă sprijin altor cămine de copii din Ghimbav, aflate în administrarea unei asociații partenere din Elveția.
Posibilități de sprijin:
Pentru a putea ajuta copii în continuare, asociația depinde de donațiile oferite de către parteneri. Prin aceste donații, putem contribui la sprijinirea activității asociației.
Editorii de ProMosaik
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!