Αυστριακο-ελληνική πολιτισμική κοινότητα του Linz

Σύλλογος:        Αυστριακο-ελληνική πολιτισμική κοινότητα του Linz

Ιστοσελίδα:      www.hellaslinz.de

 

 

griechen österreich promosaik

 

 

Πεδίο δράσης:

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1987 και έκτοτε δεσμεύεται από τις αρχές της αμοιβαίας ανθρώπινης ανοχής, της αποδοχής και της συνεννόησης μεταξύ των εθνών.

Μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν τόσο Έλληνες όσο και Αυστριακοί. Απευθύνεται σε κάθε άτομο, το οποίο τρέφει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

 

 

Στόχος:

Στόχος του Συλλόγου είναι να παρουσιάσει στην Αυστρία την Ελλάδα με τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία της. Με τον τρόπο αυτό ο Σύλλογος δεν παρέχει μόνο ένα χώρο στους Έλληνες μετανάστες, όπου μπορούν να απολαμβάνουν και να βιώνουν τον πολιτισμό της πατρίδας τους, αλλά δίνει ταυτόχρονα και στους ντόπιους Αυστριακούς τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Αυτή η ανταλλαγή αποβλέπει και στην πιο εύκολη ένταξη των μεταναστών στην αυστριακή κοινωνία. Ο Σύλλογος προσφέρει ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα για διάφορα θέματα.

·         Στις μουσικές εκδηλώσεις Έλληνες μουσικοί παίζουν είτε παραδοσιακή μουσική του τόπου τους, είτε προσπαθούν να κερδίσουν με πιο σύγχρονους ήχους τόσο το μεγαλύτερο σε ηλικία όσο και το πιο νεανικό κοινό.

·         Οργανώνονται μαθήματα χορού, όπου διδάσκεται η σωστή κίνηση στους ήχους της ελληνικής μουσικής.

·         Στα μαθήματα μαγειρικής οι συμμετέχοντες δεν απολαμβάνουν μόνο την ελληνική κουζίνα, αλλά μαθαίνουν και πως να παρασκευάζουν οι ίδιοι τις συνταγές στο σπίτι τους.

·         Οι λογοτεχνικές βραδιές παρέχουν μια πρώτη επαφή με τα ταλέντα της ελληνικής ιστορίας της λογοτεχνίας.

·         Σε διάφορες εκθέσεις τέχνης παρέχεται ιδιαίτερα σε σύγχρονους καλλιτέχνες μια πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να παρουσιάσουν τις νέες απόψεις και ερμηνείες τους. Πραγματοποιούνται βεβαίως και εκθέσεις παραδοσιακής τέχνης.

·         Με τη διοργάνωση περιπάτων ο Σύλλογος στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μελών και επισκεπτών.

·         Από το πρόγραμμα του Συλλόγου δεν απουσιάζουν βεβαίως και οι εποχιακές εορτές.

·         Διοργανώνεται μια ετήσια αναμνηστική τελετή, όπου κατατίθεται και στεφάνι. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δολοφονημένων Ελλήνων κατά τη ναζιστική περίοδο.

Πέρα από τις εκδηλώσεις, η αυστριακο-ελληνική πολιτισμική κοινότητα του Linz εκφράζει και τη φωνή των Ελλήνων μεταναστών, προσπαθώντας να διευκολύνει την ένταξή τους στο αυστριακό σύστημα. Οι περισσότεροι μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν μια άμεση σύνδεση. Αισθάνονται παρεξηγημένοι από τους ντόπιους, οι οποίοι δυστυχώς συχνά τους αντιμετωπίζουν όντως ως κάτι περίεργο. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος επιχειρεί με τις εκδηλώσεις του, στις οποίες συναντούνται Έλληνες και Αυστριακοί, να χτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δυο πολιτισμών, όπου ο καθένας να μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη. Σκοπός είναι η αύξηση της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων. Στόχος είναι τόσο η εξεύρεση των κοινών στοιχείων όσο και η ανάπτυξη της ανοχής για τη διαφορετικότητα.

 

 

Δυνατότητες υποστήριξης:

Ο Σύλλογος προσκαλεί όλους να παρακολουθήσουν τις γιορτές και τις εκδηλώσεις, οι οποίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Πέραν αυτού μπορείτε βεβαίως να γίνετε μέλος ή και να πραγματοποιήσετε δωρεές.

 

Οι συντάκτες του ProMosaik 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply